Oto Güvenlik Sistemleri

Oto Güvenlik Sistemleri

Araçlar günlük hayatın büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu anlamda yaşam alanının güvenli olması için düzenli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir.

Aracın güvenli bir yer olması için üretici firmaların oluşturduğu birçok güvenlik önlemi vardır. Güvenlik sistemleri her araçta olan önemli sistemleridir. Ancak yeni teknoloji ile üretilen çoğu araçta yeni güvenlik sistemleri oluşturulmaktadır. Bu sistemlerin düzgün bir şekilde çalışması için düzenli periyotlarda kontrol edilmesi gerekir.

Araç güvenliği açısından gereken kontrollerin yapılması kazaları önlemde önemli bir rol oynamaktadır.
  • Teknolojinin gelişmesi ile birlikte otomobil sektöründe çıkan yeniliklerden biride güvenlik sistemlerinin artırılmasıdır.
  • Güvenlik sistemlerinde oluşan arızalarda mutlaka servise başvurulmalıdır.

Araç Güvenlik Sistemleri

  1. ABS; kilitleme karşıtı frenleme sistemi
  2. TCS; patinaj engelleme sistemi
  3. ESP; elektronik denge programı
  4. EBD; elektronik fren kuvveti dağıtım sistemleri
  5. Yorgunluk tespit sistemi
  6. Park sensörü
  7. Şerit takip sistemi
  8. Şehir içi fren desteği

Araçlarda Bulunan Güvenlik Sistemleri

Araçta bulunan güvenlik sistemleri pasif ve aktif olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Aktif güvenlik sistemleri, kazaların oluşmasını önleyen sistemlerdir. Yani kaza anından öncesi ile ilgili genel sistemlerdir. Pasif donanımları ise kaza anında araç içindeki ve dışındaki insanların ölüm ve yaralanma olasılığını düşüren genel sistemleri kapsamaktadır.

Pasif güvenlik sistemleri

  1. Emniyet kemeri
  2. Tamamlayıcı sınırlama sistemi
  3. Hava yastığı
  4. Korumalı yolcu kabini darbe emici malzemeler
Günümüzde araçlardaki en güçlü pasif korumaları hava yastıkları ve emniyet kemerleridir. Ancak bunların yanında deformasyona karşı yüksek dirençli yolcu bölmeleri yer almaktadır. Bu korumalar ile darbe enerjisinin büyük çoğunluğu emilerek ek güvenlik sağlamaktadır.

Sürücünün kaza sırasında darbe almaması için hava yastığı ve emniyet kemeri dışında pek çok sistem vardır. Bunlardan bir diğeri ise çelik yapılı kabin ve şasidir. Bu malzemeler güvenlik sisteminin en önemlileri arasında yer almaktadır. Güvenlik sistemlerinde meydana gelen arıza ve hasarlarda mutlaka servise başvurulması gerekir. araç içerisinde yer alan sistemler birbirine bağlıdır. Bu sistemlerin yanlış kurulumu fazla masrafların oluşmasına sebep olmaktadır.

İlgili Konular

Kusurlu Amortisör Nasıl Anlaşılır

Kusurlu Amortisör Nasıl Anlaşılır

Araç muayenesi her yıl araç sahiplerinin yaptırmakla zorunlu olduğu teknik kontrollerdir. Bu kontrollerde amaç trafik güvenliğinin sağlanması adına araçların kontrol edilmesidir. Bu uygulamalarla; trafikte güvenlik ihlali oluşturabilecek, yolcu ve yayaların/ diğer araç kullanıcılarının yaşamını riske atabilecek potansiyeldeki araçların tespiti amaçlanır. Araç muayeneleriyle rutin kontrolün zorunlu olması aracılığıyla; araç sahiplerinin düzenli bakım uygulamalarını yaptırması hedeflenir. Araç muayenelerinde motor ve yan aksam unsurları dahil olmak üzere pek çok bölüm için ...

Rehbere git

Araç Kışlık Bakımında Taktikleri

Kışlık bakımda aracınız için yapılması gereken birçok bakım bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir; • Kışa uygun motor yağının eklenmesi • Filtrelerin değişimi • Kar lastiklerinin takılması • Sileceklerin kontrol edilmesi ve deforme olan parçaların değiştirilmesi • Radyatör sisteminin kontrolü ve sıcaklık değerlerinin ölçülmesi Yukarıdaki durumlara dikkat ederek aracınızı kışa hazırlayabilir ve kış dönemi boyunca konfolu bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. Özellikle araç içerisindeki yolcuların konforu için ısıtma sistemini gözden geçirmeyi unutmayınız...

Rehbere git
Araç Kışlık Bakımında Taktikleri
Ümraniye Oto Sanayi

Ümraniye Oto Sanayi

Ümraniye oto sanayi İstanbul’un Ümraniye ilçesinde kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir noktadadır.

Rehbere git

Kış Lastiği Sürekli Kullanılmamalı

Kış dönemi boyunca kış lastiği sürekli kullanılır mı? Cevabı kesinlikle hayır olan bu soru büyük problemler meydana gelmesine yol açabilmektedir. Her lastiğin üzerinde üretim tarihi bulunmaktadır. Genel olarak farklı kullanım ömürlerine sahip olan lastikler kullanım sürecine de bağlu olarak değişiklik göstermektedir. Bu sebeple lastikleri kontrol etmeli ve durumunu gözden geçirdikten sonra aracınızı monte etmelisiniz. Kullanılamayacak olan kış lastikleri şu şekilde öne çıkmaktadır; • Lastik üzerinde meydana gelen çatlamalar • Kullanım ömrü dolmuş olan lastikler • Gerekli...

Rehbere git
Kış Lastiği Sürekli Kullanılmamalı