Fren Tamir ve Bakım

Fren Tamir ve Bakım

Fren onarımı, ana parçaların ve fren balatalarına bağlı sistemlerinin kontrol edilmesiyle başlamaktadır. Servis yetkilileri yapmış oldukları bulguları ve değerlendirmeleri araç sahipleri ile paylaşmaktadır.

Fren bakımı; aracın hızını kademeli olarak düşüren fren sistemi araç için önemli güvenlik sistemlerinden biridir. Fren sistemlerinin çalışmaması ve işlevini yitirmesi sadece maliyet açısından değil can kaybı açısından da tehlike oluşturmaktadır.

Fren sisteminin çalışma prensibi; frenleme sırasında bedava uygulanan kuvvet pedalda bir itme kuvveti oluşturur. Oluşan bu hareket merkez silindirinin piston bölümünü itmektedir. Piston üzerinde oluşan bu itme kuvveti, sistemdeki yardımcı sıvılar aracılığıyla fren tekerlek silindirlerine iletilmektedir. Tekerlek mekanizmasında oluşan bu kuvvet aracı durdurmak için durmadan çalışır. Bu sırada sistemin diğer elemanları arasında da sürtünme ve etkileşim oluşmaktadır. Ümraniye oto klima bakım servisi için tıklayın.

Fren sisteminde sürtünme yardımcı olan elemanların periyodik kontrolünün yapılması hem fren performansını olumlu anlamda etkilemekte hem de bakım maliyetlerinin düşmesine katkı sağlamaktadır.

Tavsiye edilen her 10.000 ve 15.000 kilometrede bir kontrol edilen fren sistemi olası ve sebepsiz kazaların oluşmasını önlemektedir. 

Fren Sistemi Ne Sıklıkla Kontrol Edilmelidir?

1.Fren Balataları
Fren balataları, fren sisteminde aşınmaya en meyilli parçadır. Bundan dolayı fren balatalarının kontrol edilmesi önce yüzeysel sonra bir ölçüm cihazı ile yapılmaktadır. Fren balataları, hem disklerin aşınmasına hem de ani frenleme yapıldığında aracın kontrolünün bozulmasına sebep olmaktadır. 

2.Fren Diskleri
Fren balataları gibi fren diskleri de sistemin en çok çalışan ve aşınan parçaları arasındadır. Bu bölümünde ayrıntılı kontrolü bir cihaz ile yapılmaktadır. Fren diskleri 80.000 ile 100000 kilometrede bir değiştirilmelidir. Bu süreler, aracı kullanım şekli ve sıklığına göre azalıp artmaktadır.

3.Fren Pabuçları
Fren pabuçları, fren sisteminin yardımcı elemanlarından biridir. Aşınma ve yıpranma oranı diğer bölümlere göre daha azdır. Ancak 30.000 kilometrede bir fren pabuçlarının tozu alınmalı ve kontrol edilmelidir.

4.Fren Hidrolik Yağı
Üretici firmalar fren hidrolik yağı için,  2 yıl veya  40.000 kilometreyi bakım süresi olarak kabul etmektedir. Bu süre dolduğu zaman fren hidrolik yağı mutlaka tamamen değiştirilmelidir. Çünkü yağ, elemanların çalışması için gereklidir.

İlgili Konular

Kış Lastiği Sürekli Kullanılmamalı

Kış Lastiği Sürekli Kullanılmamalı

Kış dönemi boyunca kış lastiği sürekli kullanılır mı? Cevabı kesinlikle hayır olan bu soru büyük problemler meydana gelmesine yol açabilmektedir. Her lastiğin üzerinde üretim tarihi bulunmaktadır. Genel olarak farklı kullanım ömürlerine sahip olan lastikler kullanım sürecine de bağlu olarak değişiklik göstermektedir. Bu sebeple lastikleri kontrol etmeli ve durumunu gözden geçirdikten sonra aracınızı monte etmelisiniz. Kullanılamayacak olan kış lastikleri şu şekilde öne çıkmaktadır; • Lastik üzerinde meydana gelen çatlamalar • Kullanım ömrü dolmuş olan lastikler • Gerekli...

Rehbere git

Araç Kışlık Bakımında Taktikleri

Kışlık bakımda aracınız için yapılması gereken birçok bakım bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir; • Kışa uygun motor yağının eklenmesi • Filtrelerin değişimi • Kar lastiklerinin takılması • Sileceklerin kontrol edilmesi ve deforme olan parçaların değiştirilmesi • Radyatör sisteminin kontrolü ve sıcaklık değerlerinin ölçülmesi Yukarıdaki durumlara dikkat ederek aracınızı kışa hazırlayabilir ve kış dönemi boyunca konfolu bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. Özellikle araç içerisindeki yolcuların konforu için ısıtma sistemini gözden geçirmeyi unutmayınız...

Rehbere git
Araç Kışlık Bakımında Taktikleri
Kusurlu Amortisör Nasıl Anlaşılır

Kusurlu Amortisör Nasıl Anlaşılır

Araç muayenesi her yıl araç sahiplerinin yaptırmakla zorunlu olduğu teknik kontrollerdir. Bu kontrollerde amaç trafik güvenliğinin sağlanması adına araçların kontrol edilmesidir. Bu uygulamalarla; trafikte güvenlik ihlali oluşturabilecek, yolcu ve yayaların/ diğer araç kullanıcılarının yaşamını riske atabilecek potansiyeldeki araçların tespiti amaçlanır. Araç muayeneleriyle rutin kontrolün zorunlu olması aracılığıyla; araç sahiplerinin düzenli bakım uygulamalarını yaptırması hedeflenir. Araç muayenelerinde motor ve yan aksam unsurları dahil olmak üzere pek çok bölüm için ...

Rehbere git

Ümraniye Oto Sanayi

Ümraniye oto sanayi İstanbul’un Ümraniye ilçesinde kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir noktadadır.

Rehbere git
Ümraniye Oto Sanayi