Fren Sistemleri

Fren Sistemleri

Fren, bir aracın hızını düşürmek veya hareketinin tamamen sonlandırmak için kullanılan sistemin adıdır.

Motorlu araçların çoğunda kullanılan fren sistemi, günümüzde güvenlik sistemleri arasında önemli yere sahip bölümlerden biri olmaktadır. Fren sistemleri çeşitleri kendi içerisinde ayrılmaktadır. Bunlar;

Hidrolik Fren Sistemi

Hidrolik fren sistemi, basit bir çalışma prensibine sahiptir. Frene basıldığında piston hareket eder ve hidrolik mekanizması içerisindeki yağ basıncı ile mevcut kaliperler kapanır. Kaliperler kapandığında tekerlek diskleri ve fren balataları birbirine yapışarak otomobilin yavaşlamasını sağlamaktadır.

ABS Fren Sistemi

ABS fren sistemi, Avrupa Birliği yasaları kapsamında, zorunlu hale getirilmiştir. Türkçe anlamı kilitlenme karşıtı frenleme sistemi olarak tanımlanmaktadır. Hidrolik frenlerin, tekerlekleri kilitlemesini önlemek amacıyla üretilmiştir. Bu fren sistemi ile direksiyon hâkimiyeti sağlanmaktadır.

ASR Fren Sistemi

ASR sistemi; antipatinaj sistemi olarak bilinmektedir. Bu sistem, aracın ani tepkilerin de patinaj yapmasını önlemektedir.

ESP Fren Sistemi

Elektronik stabilite programının kısaltılmışı olarak bilinen ESP, otomobilin yolculuk esnasında savrulmasını engellemektedir. Bir otomobilde ABS ve ASR sistemi yoksa ESP sistemi de yoktur. ESP sistemi diğer sistemleri kontrol eden ve tamamlayan bir sistem olarak çalışmaktadır. 

EBD Fren Sistemi

Elektronik fren kuvveti dağıtım sistemi olarak anılan EBD, arka ve ön frenlerdeki güç dağılımını eşitlemektedir.

Motor Freni

Manyetik frenleme sistemi, motor freni olarak bilinmektedir. Aracın içerisinde yavaşlatma kuvvetini oluşturan bölümdür.

MSR Sistemi

Motor freni düzenleme olarak bilinen MSR,  aracın kaygan zeminlerde yaşadığı zorlanma ve yoldan çıkma gibi durumlarla karşılamasını önleyen sistemidir. 

BAS Sistemi

BAS sistemi, fren yolunu kısaltmak için çalışan sistemdir. Araçtaki fren sistemine destek vermek ve acil durumlarda toplu çalışmayı sağlamak için oluşturulmuştur. 

Fren Bakımı

Fren sistemlerinde meydana gelen arıza veya hasar durumlarında ertelenmeden servis üzerinden hizmet alınmalıdır. Araç için gerekli olan bütün bakımlar da fren sistemine mutlaka baktırılmalıdır. Gerekli görüldüğü durumlarda değişimler yapılmalı ve fren korumaya alınmalıdır.

Araç güvenlik sistemlerinden biri olan fren sistemine özen gösterilmeli ve bakımı zorunlu tutulmalıdır. Fren hasarlarında yapılan ertelemeler olası kazaları beraberinde getirmektedir. Ümraniye oto sanayi bölgesinde himzetinizdeyiz.

İlgili Konular

Ümraniye Oto Sanayi

Ümraniye Oto Sanayi

Ümraniye oto sanayi İstanbul’un Ümraniye ilçesinde kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir noktadadır.

Rehbere git

Kusurlu Amortisör Nasıl Anlaşılır

Araç muayenesi her yıl araç sahiplerinin yaptırmakla zorunlu olduğu teknik kontrollerdir. Bu kontrollerde amaç trafik güvenliğinin sağlanması adına araçların kontrol edilmesidir. Bu uygulamalarla; trafikte güvenlik ihlali oluşturabilecek, yolcu ve yayaların/ diğer araç kullanıcılarının yaşamını riske atabilecek potansiyeldeki araçların tespiti amaçlanır. Araç muayeneleriyle rutin kontrolün zorunlu olması aracılığıyla; araç sahiplerinin düzenli bakım uygulamalarını yaptırması hedeflenir. Araç muayenelerinde motor ve yan aksam unsurları dahil olmak üzere pek çok bölüm için ...

Rehbere git
Kusurlu Amortisör Nasıl Anlaşılır
Güvenli Sürüş Teknikleri Nelerdir

Güvenli Sürüş Teknikleri Nelerdir

Trafik içerisinde ve dışarısında dikkat edebileceğimiz ve alacağımız önemler ile güvenli sürüş tekniklerini kullanabiliriz. Trafik içerisinde başımıza gelebilecek birçok kazayı ortadan kaldıran güvenli sürüş tekniklerine şu şekilde örnekler verilebilir; • Araç bakımı ve emniyet kemeri kullanımı • Takip mesafesi kontrolü • Trafik sigortası • Kasko • Trafik içerisinde herhangi bir dikkat dağıtıcı unsurdan kaçınma • Yorgun ve uykulu zamanlarda sürüşe ara verme Yukarıda verdiğimiz güvenli sürüş tekniklerine saygı göstererek trafik içerisindeki güvenliğinizi arttırabilir ...

Rehbere git

Kış Lastiği Sürekli Kullanılmamalı

Kış dönemi boyunca kış lastiği sürekli kullanılır mı? Cevabı kesinlikle hayır olan bu soru büyük problemler meydana gelmesine yol açabilmektedir. Her lastiğin üzerinde üretim tarihi bulunmaktadır. Genel olarak farklı kullanım ömürlerine sahip olan lastikler kullanım sürecine de bağlu olarak değişiklik göstermektedir. Bu sebeple lastikleri kontrol etmeli ve durumunu gözden geçirdikten sonra aracınızı monte etmelisiniz. Kullanılamayacak olan kış lastikleri şu şekilde öne çıkmaktadır; • Lastik üzerinde meydana gelen çatlamalar • Kullanım ömrü dolmuş olan lastikler • Gerekli...

Rehbere git
Kış Lastiği Sürekli Kullanılmamalı